Referat INTERNETUL
 

www.referat-scoala.ro


Index2000 LinkExchange
Home Top download Medie referate Cauta referat Adauga Cele mai citite
Astronomie (95)
Biologie (676)
Chimie (328)
Diverse (160)
Economie (58)
Engleza (253)
Filozofie (108)
Fizica (389)
Franceza (121)
Geografie (739)
Germana (40)
Informatica (384)
Istorie (918)
Marketing (9)
Matematica (303)
Psihologie (163)
Religie (40)
Romana (1572)

Link exchange

Total referate:
6356


HotNews:

PEDOMETRU LA FURNICI
Guitar Hero va avea continuari
Armored Core 4 - lansat odata cu PS3
SCHIMBARI LA BAC - Hardau vrea sport obligatoriu, ori deloc
ALTERNATIVA LA SOURCEFORGE, Google lanseaza un serviciu pentru gazduirea proiectelor open-source
Un nou RPG, Phantasy Star
Movielink sau DVD-ul care vine de pe Internet
SESIUNEA DE TOAMNA - INCEP INSCRIERILE PENTRU A DOUA SESIUNE A BAC-ULUI

Stiinta si Tehnologie

Linia Fierbinte : ADMITERE FACULTATE 2008::Admitere computerizata liceu 2008::Bacalaureat 2008

Linia Timpului: ADMITERE FACULTATE 2007::Teste Nationale 2007::Admitere computerizata liceu 2007::Bacalaureat 2007
ADMITERE FACULTATE 2006::Teste Nationale 2006::Admitere computerizata liceu 2006::Bacalaureat 2006


INTERNETUL
INTERNETUL

Internetul este o retea internationala de computere care este interconectata cu alte retele de computere.
La inceputul anilor 90, Internetul s-a extins foarte rapid, pe masura ce tot mai multi oameni de afaceri, si nu numai ei, au inceput sa descopere avantajele transmiterii postei, stirilor, informatiilor, precum si a unor date din domeniul informaticii si a computerelor, oriunde in lume, aproape instantaneu.
Tehnologia pe care se bazeaza Internetul a luat nastere in anul 1969, sub forma unui proiect de cercetare numit ARPAnet , initiat de Departamentul American al Apararii. Scopul acestui proiect era acela de a incerca sa construiasca o retea de computere capabila sa reziste unui atac nuclear; daca o bomba ar fi cazut pe o parte a retelei, restul acesteia ar fi trebuit sa ramana functionala. Aceasta “filosofie” a ramas si astazi valabila pentru proiectarea Internetului. Datele sunt transmise in “pachete”, folosind tehnici de comunicatie standard numite “Protocoale Internet” (TCP/IP). Atata timp cat “pachetele” sunt corect adresate, ele pot fi transmise de la oricare computer de pe Internet, pe orice ruta. Daca o parte a retelei “cade”, fluxul de date ocoleste pur si simplu defectiunea aparuta. Aceasta face ca sistemul sa fie foarte robust si este si motivul pentru care ce crede ca este imposibila impunerea pe Internet a unei cenzuri dorita de unii politicieni.

SPRIJIN PENTRU CERCETARE
Una dintre cele mai importante parti ale Internetului a fost construita la mijlocul anului 1980, cu sprijinul Fundatiei Nationale de Stiinta a Statelor Unite (FNS), pentru a permite tuturor cercetatorilor universitari din tara sa beneficieze de resursele costisitoare a celor cinci centre de calcul regionale, pe care FNS le construia simultan. La vremea aceea, folosirea Internetului era limitata exclusiv la institutiile academice si guvernamentale. Totusi, la inceputul anului 1990, conectarile au devenit accesibile nu numai companiilor mici, ci si la nivelul de individ, iar aceasta realitate, cumulata cu intentia guvernului Statelor Unite de a construi la nivel national o infrastructura informationala, a declansat o explozie a numarului persoanelor si calculatoarelor conectate. In 1995, statisticile confirmau conectarea in retea a peste 35 de milioane de oameni. Din 135 de tari. Internetul este cea mai mare retea de calculatoare din lume, dar nu este singura. Mai sunt multe alte feluri de sisteme “online”, care se pot accesa prin linii telefonice, folosind un modem (modulator/demulator); aceasta transforma datele pe care computerul le poate citi, in zgomote ce pot fi transmise si decodate la celalalt capat. Sistemele “online” ofera, in general, aceleasi servicii ca si Internetul. Acestea include posta electronica, biblioteci de fisiere si de alte informatii, conferinte electronice si acces la baze de date cuprinzand informatii despre alte companii sau articole ale unor publicatii periodice.
Multe sisteme de acest gen, cunoscute ca “bullettin board system” (BBS), sunt gratuite; altele, cum ar fi vechiul system “online” de informatii comerciale CompuServe, trebuie platite de catre utilizator, plata facandu-se in functie de timpul efectiv petrecut “online” li in functie de serviciul folosit. Deoarece Internetul a fost construit din banii publici si primii lui utilizatori au fost universitatile si cercetatorii, informatiile de pe Internet erau gratuite. Situatia insa incepe sa se schimbe, pe masura ce finantarea provine tot mai mult din sectorul privat si sunt dezvoltate sisteme de securitate tot mai performante.
Pe langa e-mail, Usnet si Web, cele mai uzuale servicii de Internet sunt Telnet si FTP. Fiecare din aceste servicii are o functie diferita si necesita cate un software diferit, numit software “client”, instalat pe server, dar care poate fi rulat pe calculatorul utilizatorului. Cu cat sistemele comerciale sunt mai mari cu atat este mai usor pentru utilizator, pentru ca acestora le este furnizat un set complet de software sau de facilitati. Telnet de exemplu. Permite utilizatorului conectarea la calculatoare indepartate, ca si cum s-ar afla in fata unui terminal direct conectat la acel computer. FTP. Adica File Transfer Protocol (protocol de transfer ale fisierelor), permite utilizatorului trimiterea sau recuperarea fisierelor spre sau de la computere indepartate.

APLICATII INTERNET
In general, ceea ce este pe larg numit “Internet”, reprezinta, de fapt, doar o parte a Internetului, ce de exemplu World-Wide Web, Usenet sau posta electronica. Toate acestea sunt, in esenta, aplicatii sau servicii rulate pe Internet, asa cum un procesor de text este o aplicatie. Cele mai multe dintre aceste servicii sunt disponibile si in alte sisteme de calculatoare, altele decat Internetul, asa cum un procesor de text pentru PC poate aparea in versiune pentru Appel Mac. Exista multe sisteme de e-mail. Majoritatea pot fi conectate la Internet, dar unele pot fi deliberat tinute inchise, din motive de securitate sau de intimitate, asa cum unele companii folosesc propriile retele private de telefoane.

USENETUL
Usenet este o modalitate de a face schimb de stiri cu alte persoane sin intreaga lume. Spre deosebire de e-mail, care este secret, Usenet este un serviciu public. Cea mai buna asemanare ar fi aceea cu un panou de mica publicitate, ca acelea intalnite in supermagazine, pe care oamenii lasa mici anunturi cand vor sa-si gaseasca un coleg de camera sau cand vor sa doneze un pui de pisica. Diferenta este aceea ca anunturile de pe panou pot fi din orice domeniu si ca cei interesati isi pun raspunsurile acolo unde le poate vedea toata lumea. Aproape toate tipurile de retele online au ceva din acest mod de comunicare cunoscut sub numele de conferinta electronica.
Usenet este impartit in peste 10 mii de tematici, cunoscute ca “newsgroups”. Aceste au denumiri specifice, astfel incat ele sa poata fi usor sortate de catre un computer. De exemplu in numele “alt.fan.letterman” prima parte – “alt” – se numeste “ierarhie”. Exista 8 domenii principale care include: alt, boi, biz, comp, rec, sci, dar exista si altele adaugate in functie de regiuni sau servicii speciale. Acestea din urma pot include newsgroup-uri specifice. Marii Britanii (UK) sub forma “uk.politics” sau newsgroup-uri definite in functie de servicii cum ar fi Demon Internet, sub forma “demon.anounce”.
Celelalte parti ale numelui unui newsgroup nu sunt determinate de reguli stricte. Numele “alt.fan.letterman” de exemplu este pentru discutiile despre showul de noapte al comicului american de televiziune David Letterman. Exista multe newsgroup-uri “alt.fan” asa ca Letterman sa incadreaza intre @@ ;I alt.fan.jai-leno.

BROWSER SOFTWARE
LA INCEPUT, Web-ul era numit text. In loc sa folosesti un mouse, pasai pe o sageata, acest sistem mai poate fi intalnit la unele servicii online care folosesc interfete sau conexiuni cu Internetul bazate pe text (“gateways”).
La inceputul anilor ’90, o echipa a Universitatii din Ilinois, de la Champagne-Urbana, condusa de un student, pe nume Marc Andreesen, a inventat un nou tip de software, care face Web-ul mai usor de utilizat. Acest software numit Mosaic, era pentru World-Wide Web ceea ce este Windows-ul pentru un PC care foloseste sistemul de operare DOS: transforma textul in imagini si foloseste grafica pentru a face sistemul mai usor de utilizat. La inceputul anilor’90 , Mosaic avea sa devina un produs comercial si au fost create si cateva produse concurente cum ar fi: Cello, WinWeb si Netscape.
Avand la dispozitie browsere grafice, Web-ul a schimbat considerabil in bine felul cum erau folosite retelele de computere. Nu este necesara o pregatire tehnica pentru utilizarea Web-ului. Aceasta poate suporta orice fel de date, de la text si grafica pana la clipuri video si audio, chiar si emisiuni radio si televiziune. Calitatea acestora din urma este mai slaba decat cea obtinuta mai ieftin si mai usor prin mediile conventionale de difuzare, dar marele castig datorat Internet-ului este acela ca ascultatori din Europa si Asia, de exemplu, pot asculta pe Internet programele unui post studentesc de radio din Carolina de Nord, care nu ar avea niciodata posibilitatea sa emita la asemenea distante, prin mijloace conventionale. Totodata , Web-ul da posibilitatea chiar si unei firme mici sa-si faca reclama in intreaga lume prin intermediul retelei.Materie: Informatica
Nivel:
Postat de: aurel in 10 Martie 2006
Nota: 5.79 (784 note primite)
Accesari: 9641
Download-uri:27
Voteaza acest referat
Daca acest referat te-a ajutat, te rog sa-i acorzi o nota. Multumesc.
 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   


Referat-Scoala.ro     contact@referat-scoala.ro
www.index2000.ro

Referat-scoala.ro StatsXweb.ro - Totul intr-un singur loc!Director web - Roportal